Laica, a szódavíz készítés forradalma

A szódavíz, pontosabban szikvíz készítés nem újkeletű dolog. Egykor szikvízkészítő mesterek, a szódások készítették műhelyeikben a buborékos vizet és palackozva szállították házhoz,

Nagy becsben voltak a szódások

Magyarországon való gyártását Jedlik Ányos dolgozta ki, aki eljárását 1829-ben írta le „Mesterséges savanyúvizek” című tudományos értekezésében,

A 19. században virágzásnak indult a szikvízgyártás, mint kisipari mesterség. Kezdetben a szódavizet szikvízgyártó kisiparosok állították elő és üveg szódásszifonokban árulták, amelyek visszaválthatók voltak üresen.

Budapesten 1927-ben Hechst Károly (1902–1959), mérnök, a józsefvárosi ipartestületi elnök, szikvízgyárat alapított a VIII. kerületi Szerdahelyi utca 8-as szám alatt. Akkoriban a budapesti szikvízgyártók igen nagy tiszteletben tartották valamint vezérüknek tekintették őt. 

A Kádár-korszakban talán minden háztartásban volt egy fémből készült palack (szifon), amelyekben a szén-dioxidot és a nyomást a rászerelhető patron tartalma adta. A klasszikus szódás szifon idővel kiment a divatból és talán már eredeti patront sem gyárt senki.

Ám a kétezres években már a modern szikvízkészítő gépek tértek vissza a háztartásokban. Amióta az üditős palackok betétdíjasak lettek még népszerűbb lett az otthoni szódavíz készítés.

Az olasz Laica cég szódakészítő gépét pofonegyszerű használni és villámgyorsan kapunk friss, üdító szódavizet

A gépben egy könnyen cserélhető gázhenger van, a gép tartozéka egy palack, ebben készül a szódavíz.

Az első használat előtt langyos vízzel kell kiöblíteni a flakont. Fontos, hogy soha ne mossuk mosogatógépben a vizes palackot. A vizes palack legfeljebb 40 Celsius-fokos hőmérsékletet képes elviselni – az ennél magasabb hőmérséklet veszélyezteti a palack épségét.

A palackot hideg, tiszta vízzel kell feltölteni a jelölt töltési vonalak közötti szintig. A palackban nem szabad sem gyümölcsöt, sem jeget, sem szörpöt tölteni a szénsavasítás előtt.

A megfelelően vízzel feltöltött palackot könnyű becsavarni a helyére és addig kell nyomni a gombot, amíg a szelep hangot nem hallat.

Ha erősebb savanyúvízre van szükségünk a folyamat megismételhető. A gáztakarékosság és a maximális pezsgés érdekében fel kell engedni a gombot az egyes ciklusok felénél (minden gombnyomás alkalmával).

A vizes palackban lévő fennmaradó nyomás szisszenő hang kíséretében automatikusan távozik.

Ennyi az egész.

Ha ízesíteni szeretnénk vizet, azt a szénsavasítást követően könnyen megtehetjük egy pohárban, egy kancsó vagy egy másik palack segítségével.

A LaicaShop a LAICA termékek hivatalos magyar forgalmazói webáruháza, ahol a LAICA termékek széles választékával és szuper ajánlatokkal várnak. Megvásárolhatóak a legújabb vízszűrő kancsónk, vízszűrő betétek és egyéb konyhai és egészségmegőrző termékek.

Szerző & fotók: Kinyó Norbert (Médiabirodalom)

Júniusban IV. Gin Market Budapest

Kapcsolódó podcastok a PodCars és a Begurulva youtube, valamint videa csatornákon!